1. Correfoc i Cercavila, Què son?
  • Correfoc: s'empaita a la gent, se la persegueix i s'acostuma a ocupar tota la calçada, incluïnt la vorera, i sol fer-se de nit. En aquest cas, com que el públic es situa dins l'espactacle es pot cremar a la gent (ocasionalment i sense "mala llet").
  • Cercavila: es mira sobretot l'actuació com a espectacle i és més important el lluïment. En aquest cas normalment només s'ocupa la calçada ja que es deixa la vorera lluira perquè la gent pugui contemplar l'espectacle. Es pot fer tant de dia com de nit i no es pot cremar ael públic (a no ser que algú t'insulti o es recordi de la teva mare).
 2. Què es fa servir?
  • Vestuari: Mono, capa, guants, mocadors pel cap i pel coll i calçat adequat.
  • Material: Maces, carro de pirotècnia, saques, bota i ceptrot.
  • Pirotècnia: Carretilles, Francesos, Botafocs, Bateries, Traques, etc.
 3. Quin personal hi ha dins d'un correfoc?
  • Carreter: Proveeix única i exclusivament al/s saquer/s de la pirotècnia que porta. Controla la quantitat de foc existent d'acord amb el recorregut. Si no hi ha voluntaris és una feina que s'ha d'anar tornant. El carro ha d'estar sempre tancat perquè no hi entri cap espurna ni es mulli.
  • Boter: La seva feina principal és dur la bota i omplir-la quan es buidi, és una eina molt important. Pot beure sense abusar-ne (ja que si va molt borratxo no donarà de beure a ningú).
  • Saquer: Dóna carretilles als diables (una o més) segons les existències del carro. També dóna carretilles capades (sense petard) al metxa per enceses generals. Cal dur sempre la saca tapada amb la capa i dur-la de forma que si s'encengués pugui ser despresa rapidament, no mullar-la.
  • Timbalers: Canya! I música per tots. Cal seguir el ritme quan es carrega o s'espera. Tanca el grup per darrera, i protegeix el carretó dels possibles diables de la colla posterior a la nostra, perquè no el cremin amb les seves carretilles enceses. Poden portar capa o no.
  • Metxa: : És lúnic que pot encendre les masses. Temporitza les enceses de diables d'acord amb el recorregut i el lloc. Organitza possibles actuacions i enceses generals. Porta botafocs i necessita carretilles capades per encendre les enceses generals o figures vàries. Ningú pot encendre la massa per lliure i menys darrera la metxa (sinó també serà capat).
  • Diables: : Corren com a animals i es cansen molt (segons el recorregut, d'acord).
   Col·locació de la carretilla:
   1. Normalment totes les carretilles que fem servir porten anella. Cal col•locar-les a la barilla roscada i es posa una pinça per tal que no s'escapi la carretilla.
   2. Agafar la maça per la part més baixa, la base del pal. Al mateix temps d'agafar la maça, s'agafa la capa per tal de protegir el braç que s'estén i també fa més bonic.
   3. Encesa segons les indicacions del metxa. Passos:
    • Tenir la maça a mitja alçada perquè el metxa no hagi de buscar la carretilla i ni li sucarris la cara.
    • La maça ha d'estar estirada endavant. El metxa ja arribarà a la carretilla. No cal que li apropis (també li podries socarrimar la cara).
    • El metxa encén la carretilla.
    • Avancem uns metres i alcem la maça. (si l'alces abans li socarrimes la cara per tercera vegada).
   4. Dur la maça per sobre el cap amb el braç ben estirat i el més amunt possible, o bé, per sota el genoll "escombrant" (cal anar en compte a no picar a terra amb la maça perquè sinó es torça la barilla o pots perdre la carretilla).
    No portar la maça entre el genoll i la cara, a mitja alçada. Cal anar amb compte amb la gent: es tracta d'escampar-hi espurnes, no d'estomacar-los a cops de maça (voluntaris o no), ni tampoc de fer cares noves a base de cremades. Tampoc cal batre cap rècord de velocitat i vigilar no atropellar la colla del davant. També s'ha de vigilar de no sortir-se del recorregut.
   5. Explosió de la carretilla.
    Si la carretilla no peta o no n'estàs segur, espera una mica, sacseja la maça, fes una ullada sense baixar la maça, esclar, fins que exploti. Si al cap d'una estona no ha explotat treu-la però sense mirar-la, sinó podria ser ella qui et fes un cop d'ull.
    Si portes la massa escombrant vigila el moment de l'explosió i puja-la ràpidament per tal que exploti a dalt, ja que quan explota salten trossos i si t'enganxen les cames et faran bastant mal. (Si enganxen les cames d'algú altre es pot tornar a recordar de la teva família).
   6. Treure la carretilla, amb guants i en compte, perquè sempre cremen i a vegades encara són enceses (no et rosteixis la mà).
    Tot això cal fer-ho a un costat del carrer, (vorera) ... Mai al mig (hi ha altres diables i estàs al mig del pas).
   7. Un cop descarregada la maça, es torna per la vorera cap al saquer, que et donarà noves carretilles per tirar. No et perdis pel camí ni t'entretinguis massa amb la bota, sempre hi ha d'haver algú al costat del metxa per tornar a encendre i que no s'apagui mai el foc.
    En cas d'una encesa general ha de quedar-se algun diable que no encengui perquè l'espectacle no es quedi sense foc un cop acabada l'encesa.
   8. En tot moment cal incitar a la gent que balli al so dels timbals.
 4. Prohibicions i tal...
  • No mulleu les capes – Es podreixen, perden l'ignifugat i pesen un ou!
  • No mulleu la pòlvora – Si és humida no es pot preveure quan explotarà.
  • No fumeu abans i durant el correfoc.
  • No sortir-se del recorregut.